Thursday, 7 June 2012

Siapa sangka senangnya kafir

Meninggalkan solat secara menyangkal dan menantang adalah kafir dan keluar dari agama Islam dengan ijma kaum muslimin.Adapun orang yang meninggalkannnya sedang ia masih beriman dan meyakini kewajibannya,hanya ditinggalkanannya kerana lalai atau alpa,bukan kerana sesuatu halangan yang diakui oleh syarak.maka hadis telah menegaskan bahwa ia KAFIR dan wajib dibunuh.

1.Dari Buraida r.a :
"Telah bersabda Rasulullahh s.a.w :
"Janji yang terikat erat antara kami dengan mereka ialah shalat,"Maka barangsiapa meninggalkannya,berarti ia telah kafir.(H.r Ahmad dan Ash-habus Sunan).

2.Dari Jabir r.a :
"Telah bersabda Rasulullahh s.a.w :
Batas di antara seseorang dengan kekafiran itu ialah meninggalkan shalat."(Hr. Ahmad,Muslim,Abu Daud,Turmudzi dan Ibnu Majah)

 SUATU PERDEBATAN MENGENAI ORANG YANG MENINGGALKAN SOLAT

Subki menyebutkan dalam "Thabaqat asy-Syafi'iyah"bahwa syafi'e dan Ahmad r.a pernah bersoal jawab mengenai hukum orang yang meninggalakn solat.Berkata Syafi'e ; "Hai Ahmad apakah menurut pendapat anda ia kafir?"
Ujar Ahmad : "Memang."

Syafi'e  :Jika kafir,bagaimana caranya ia masuk Islam?

Ahmad :Hendaklah ia mengatakan : La ilaha illallah, Muhammadaur Rasulullah.

Syafi'e  :Orang itu masih mempertahankan ucapan tersebut dan belum pernah meninggalkannnya.

Ahmad :Kalau begitu, ia masuk Islam dengan melakukan solat

Syafi'e  :Solat orang kafir tidak sah,dan dengan itu ia tak dapat dikatakan masuk Islam.

Maka Ahmad pun diam, dan semoga kedua Imam itu diberi rahmat oleh Allah Ta'ala.
_________________________________________________________________________________
Semua yang tercoret di atas ini adalah bersumberkan fikih sunnah oleh Sayid Sabiq jelid 1-2-3-4.Jadi apakah anda tidak takut digelar kafir?Apalah beza orang yang meninggalkan solat seperti orang hindu ,budha ,kristian ,atheist,dan Yahudi laknatullah.

Apakah perasaan jikalau kamu digelar kafir."Oi kapiaq hang buat apa?" Sudah tentu terasa marah dipanggil sebegitu rupa.Apa yang hendak dimarahkan jika subuh,zuhor,asar,maghrib,isyak entah hilang di telan arus kelalaian.Biar apapun hobi kita jangan sampai jadi TAIK.kata Ustaz Azhar Idrus.Makna kata jangan sesekali tinggal sembahyang walau macam mana keadaan susah pon kerna sedangkan melambatkan sembahyang pun dikira berdosa besar dan disediakan neraka yang khas buat mereka .Wallahualam.


Sekian dari saya Hidayat Helal.Assalamualaikum

P/s: Nak enjoy pon enjoy laa.Sembahyang jangan tinggai..masuk neraka baru berakai.


No comments:

Post a Comment